zdravnik

Ali je jajce zdravo? Ali je slabo?

Raziskava: Jajce – popoln izdelek narave

Jajce je biološko polnovredno živilo z veliko prehransko vrednostjo, vsebuje pa tudi snovi, ki ugodno vplivajo na zdravje, ga izboljšujejo ali preprečujejo nastanek nekaterih bolezni.

Jajčni beljak med drugim vsebuje naslednje za človeški organizem pomembne sestavine:

  •  Aminokisline (Aminokisline so ključni faktor pri obnovi organizma), ki jih telo ne more ustvariti samo, ampak jih mora dobiti s hrano. To so tako imenovane esencialne aminokisline. Sestava jajca je z vidika aminokislin (gradnikov beljakovin in s tem mišičnega tkiva) skoraj idealna za prehranske potrebe človeka.
  • encime s protimikrobnim delovanjem.( Encimi so beljakovine, ki spreminjajo hitrost kemične reakcije v organizmu) v maščobah topne vitamine A, D, E in vitamine skupine B. B12 je na primer potreben za izdelavo genetskega materiala, ki je v vsaki celici. Sodeluje tudi pri nastajanju rdečih krvničk, izrabi folne kisline (vitamina B9) in vzdrževanju živčnih ovojnic .Zaradi tega so jajca zelo pomembna v prehrani vegetarijancev.( Zato, ker telo potrebuje 22 aminokislin in telo jih 8 ne more samo proizvesti. Vse potrebne aminokisline imajo beljakovine in zato jih vegetarijanci ne dobijo dovolj.)
  • rudnine, kot so fosfor in kalcij (pomembna za kosti), železo, žveplo (za lase in nohte), jod (za ščitnico), selen (je močan antioksidant), cink (za celjenje ran, imunski sistem in tvorbo moškega spolnega hormona testosterona).

 

Med pomembnejšimi sestavinami jajčnega rumenjaka so:

maščobe (tudi holesterol), ki zavzamejo kar 11 odstotkov teže celega jajca. Večji delež maščob v jajcu imajo srcu prijazne, nenasičene maščobe.

(Maščobe telo oskrbujejo z energijo potrebujemo pa jih tudi za pravilno delovanje možganov in živčnega sistema.)

  • V jajcu se skriva tudi holesterol. Holesterol je voskasta, maščobi podobna snov, ki se nahaja v vsaki telesni celici. Najdemo ga tudi v živčnem tkivu in žolču, potreben je za nastanek nekaterih ključnih hormonov in vitamina D. Večina ga nastane v jetrih, kar nekaj pa ga telo dobi s hrano.
  •   lecitin, ki je pomemben vir holina (esencialnega hranila) v našem telesu. Ta sodeluje pri prenašanju holesterola po krvi in pri presnovi maščob. Je tudi pomembna sestavina celičnih ovojnic in živčnih tkiv.
  •   karotenoide (organske pigmente), ki imajo zelo pomembno vlogo v človeški prehrani, varujejo vid pred staranjem in zmanjšajo možnost razvoja sive mrene.
  •   železo in vitamine A, D, in E.

 

Področje: Jajca v zdravilne namene

Raziskava: Nega telesa

– glasilke: včasih so za močnejši, boljši glas pili surova jajca.
– obraz, koža:
beljak vsebuje biotin, ki je ključnega pomena za obnovo kožnih celic in koži obraza nudi naravni lifting. V rumenjaku pa najdemo veliko mineralov, kot so kalij, kalcij, železo in magnezij, ter veliko vitaminov, predvsem vitamin B. Z rumenjakom kožo nahranimo in navlažimo.
– lasje: hranilna maska za lesk

Zmešnjava glede uživanja jajc je velika. Nekateri trdijo, da škodijo našemu ožilju, spet drugi, da je resnica ravno obratna in da nam jajca celo pomagajo pri izgubi odvečne telesne teže. Kanadski strokovnjaki so z zadnjo raziskavo opozorili na to, da več jajc kot jemo, več imamo možnosti za bolezni srca in ožilja.


Raziskava: Cepiva

Jajčne beljakovine so prisotne v raztopinah tistih cepiv, ki jih pridobivajo v kokošjih jajcih. Vbrizganje takih cepiv lahko privede do preobčutljivosti telesa na določene snovi, lahko celo do preobčutljivosti imunskega sistema na »samega sebe«. Kadar ta dobiva napačne signale, kaj je lastno ali tuje, se lahko razvijejo alergije in avtoimunske bolezni (Kot so na primer: sladkorna bolezen, multipla skleroza revmatoidni artritis…).

Alergija na jajca je ena najpogostejših alergij na hrano pri otrocih, lahko se pojavi že v zgodnjem otroštvu. Večina otrok jo preraste do pubertete, vendar pa lahko v nekaterih primerih ostane tudi do konca življenja.
Alergijski znaki se pri alergiji na jajca lahko pokažejo že v nekaj minutah ali šele v nekaj urah po zaužitju. Simptomi so zelo različni, lahko vključujejo kožne izpuščaje, koprivnico, vnetje nosne sluznice, bruhanje ali prebavne težave. Le v redkih primerih alergija na jajca povzroči življenjsko nevarno alergijsko reakcijo, ki zahteva takojšnjo adrenalinsko injekcijo in prevoz v bolnišnico.
Tako jajčni beljak kot jajčni rumenjak vsebujeta beljakovine, ki lahko povzročajo alergijske reakcije, vendar je alergija na jajčni beljak bolj pogosta

 


Področje: Bolezni ob uživanju jajc

Raziskava: Povišan holesterol
Holesterol se po telesu prenaša s krvjo v posebni obliki – z lipoproteini. Raven holesterola v krvi odražata predvsem dve vrsti lipoproteinov:
· LDL – lipoproteini majhne gostote
· HDL – lipoproteini velike gostote
Lipoprotein LDL prenaša holesterol iz jeter do celic. Imenujemo ga tudi slabi, škodljivi holesterol, saj se lahko kopiči v žilni steni in jo s tem oži. Zaradi tega se zmanjša pretok krvi do organa ali tkiva, ki ga prehranjuje prizadeta žila. Ta škodljivi proces lahko vodi do angine pektoris, srčnega infarkta, možganske kapi ali motenj v prekrvitvi okončin.
Lipoprotein HDL odstranjuje holesterol iz tkiv in tudi iz žilne stene in prenaša nazaj v jetra, od koder se z žolčem izloča iz organizma. Imenujemo ga tudi dobri, koristni, zaščitni holesterol.
Ljudje s povišanim holesterolom morajo omejiti uživanje jajc, ker ga predvsem rumenjak vsebuje kar precej.


Raziskava: Salmonela

Strokovnjaki za prehrano priporočajo, da ne uživamo surovih jajc. Eno izmed vsakih 7000 jajc namreč nosi bakterijo salmonelo, ki pride s kokoši, in ni nujno, da je posledica slabe higiene. Starejši ljudje, bolniki, majhni otroci, nosečnice in ljudje z zelo oslabljenim imunskim sistemom so še posebno dovzetni za zastrupitev!

Do okužbe oziroma zastrupitve s salmonelo lahko pride tudi pri nezadostni toplotni obdelavi jajc!


Svoje znanje lahko preveriš v kratkem vprašalniku na povezavi: Preveri svoje znanje

Dostopnost